Doctor2

Blaas Infectie

Blaas Infecties

De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door verschillende stammen van E. coli, bacteriën die normaal in de darm leven.

Vrouwen krijgen soms blaasontstekingen na de seks. Vaginale geslachtsgemeenschap maakt het makkelijker voor bacteriën om de blaas te bereiken via de plasbuis. Sommige vrouwen hebben de infectie – genaamd “honeymoon cystitis” – bijna elke keer na dat ze seks hebben gehad. Vrouwen die een pessarium gebruiken als hun primaire methode van anticonceptie zijn ook bijzonder gevoelig zijn voor blaasontstekingen, misschien omdat het apparaat op de blaas drukt. Bacteriën kunnen zich snel reproduceren in de stagnerende urine achtergelaten in de blaas. Zwangere vrouwen, van wie de blaas wordt gecomprimeerd als de foetus groeit, zijn ook vatbaar voor infecties. Het gebruik van condooms en het gebruik van zaaddodende middelen vergroten het risico van infecties aan de urinewegen.

Blaasontsteking kan heel ongemakkelijk en potentieel ernstig zijn. Maar voor de meeste vrouwen, is het snel te genezen en zijn ze relatief onschadelijk indien ze behandeld zijn.

Bij mannen kan een blaasontsteking een symptoom van een onderliggende aandoening zijn en is over het algemeen een reden tot bezorgdheid. Het kan de aanwezigheid van een obstakel die i de urinewegen interfereren zijn. Sommige studies hebben aangetoond dat onbesneden jongens meer risico lopen op een blaasontsteking tijdens hun eerste jaar van het leven, omdat bacteriën zich kunnen verzamelen onder de voorhuid.

In de afgelopen jaren komen meer blaasontstekingen voort uit twee seksueel overdraagbare bacteriën: chlamydia en mycoplasma.

Het gebruik van katheters – buisjes die ingebracht worden in de blaas om te plassen kunnen ook leiden tot infectie.

Sommige mensen ontwikkelen symptomen van een blaasontsteking als er geen infectie bestaat. Genoemd interstitiële cystitis, dit is meestal goedaardig, maar moeilijk te behandelen.

Hoe weet ik dat ik een blaasontsteking heb?

Een urinetest laat meestal zien of u een blaasontsteking heeft. Als u aanhoudende of frequente infecties heeft, of als er een anatomische afwijking is moet er nader onderzoek worden gedaan door een arts. U moet bijvoorbeeld een cystoscopie ondergaan. Hiermee brengt de arts een buisje via de plasbuis naar de blaas in. De arts kan zo een kijkje in uw blaas nemen.

Om ervoor te zorgen dat uw nieren in orde zijn, kan uw arts een CT-scan of een intraveneuze pyelogram (IVP) maken. Dit zijn speciale röntgentechnieken voor een weergave van uw nieren. Uw arts kan ook een echo van de gehele urinewegen maken.

Bij kinderen die blaasontsteking hebben, wordt een grondig medisch onderzoek gedaan om de onderliggende oorzaak te vinden. Deze extra tests mogen niet worden gedaan bij oudere kinderen die een blaasontsteking hebben.

Wat is de behandeling bij een blaasontsteking?

Milde blaas infecties kunnen snel verholpen worden door het drinken van veel water. Als u binnen 24 uur geen verbetering voelt, moet u uw arts raadplegen. De arts zal u verder helpen en u waarschijnlijk antibiotica geven. Vertraging in het zuiveren van uw lichaam van de infectie kan leiden tot meer ernstige problemen. Een behandeling hiervoor is Pyridium. Dit is slechts een verdovend middel voor de urinewegen en zal niet echt de de infectie zelf verhelpen. Dit kan handig zijn tijdens het wachten tot dat de antibiotica gaat werken.

Er is een grote verscheidenheid van antibiotica voor blaas infecties. Meest eenvoudige infecties kunnen worden behandeld met slechts drie dagen medicatie. Soms met wat pijnstillers en bij sommige organismen duurt het maximaal een week voordat ze weg zijn. In de meeste gevallen moet u zich na een korte behandel tijd beter gaan voelen. Meestal is dit na de eerste dosis. Gecompliceerde infecties moeten behandeld worden gedurende ongeveer een week. Nierbekkenontsteking kan langer duren. Ouderen en mensen met een chronische onderliggende gezondheidstoestand, zoals diabetes of HIV-infectie, krijgen vaak een langere antibioticakuur – soms tot 14 dagen.

Na dat de behandeling is afgerond, wordt u gevraagd om nog een keer uw urine te komen inleveren. Dit is voor een extra controle om zo te kijken of er nog een infectie in de blaas is. Mensen met regelmatig terugkerende blaasontstekingen worden krijgen vaak een lage dagelijkse doses antibiotica voor zes maanden of langer. Patiënten bij wie de infecties optreden in verband met seksuele activiteit kunnen worden voorzien van een kleine dosis antibiotica om elke keer na de geslachtsgemeenschap te nemen. Vergeet niet dat terugkerende blaas symptomen kunnen worden veroorzaakt door een aantal andere oorzaken, zoals interstitiële cystitis, dit is niet noodzakelijk een gevolg van een infectie. Sommige artsen schrijven het hormoon oestrogeen voor, dit kan een crème of in pilvorm zijn. Dit wordt gebuikt om recidieven bij postmenopauzale vrouwen te voorkomen. Voor de gevallen dat de infectie het gevolg is van een blokkade of obstructie, zoals een niersteen of een vergrote prostaat, kan een operatie nodig zijn.

Leave a Reply